Par-VM tillbaka – som ersätter lag-VM

Par-VM tillbaka – som ersätter lag-VM

Foto: Matilda Bengthsson

Det blir ingen sedvanlig lag-VM-vecka den kommande sommaren. Igår gick BSI Speedway ut och meddelade att man ersätter den populära grenen och istället återinsätter gamla par-VM. Detta blir första gången vi får se detta format sedan 1998.

15 nationer kommer göra upp om vinsten i par-VM som körs mellan 2-9 juni. Speedway of Nations, som tävlingen kallas, inleds med två kval där tre av sju nationer går vidare till finalen. I finalen väntar sedan värdlandet Polen. I trupperna kommer det ingå två ordinarie förare plus en reserv som måste vara U21. Förarna kan endast bytas ut vid skada. Heaten kommer nu avgöras med två förare från samma nation i samma heat, precis som i vanlig seriespeedway.

Finalen, som körs på Olympiastadion i Wroclaw, körs över två dagar. Det poängbästa laget efter grundomgången på dag två går direkt till ett finalheat som avgör vart guldet hamnar. Lag två och tre möts i en semifinal där vinnarna går till finalheatet.

— Jag är säker på att detta mästerskap kommer att ge en hel del överraskningar och spänning. Vi har ökat antalet nationer som går in i ett lagmästerskap och att ge förbunden chansen att nominera en ung förare i varje lag kommer ge ett lyft för ungdomsprogrammen i de deltagande länderna, säger Torben Olsen från BSI Speedway.

4 Responses

 1. Göran Jonsson skriver:

  Tycker att lag VM var den bästa tävlingsformen för året, synd att det försvinner.

 2. Lasse Karlsson skriver:

  Trist!

 3. speedway vän skriver:

  Man kan behålla lag-VM
  Och köra par-VM ändå .
  Lag-VM är inarbetat o bör vara kvar

 4. Göran Sjögren skriver:

  Underligt beslut men underliga beslut hör nu en gång för alla till speedwayvärlden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *