Laguta stängs av i två år

Laguta stängs av i två år

Foto: Nicole Henderson

Igår kom domen för den dopingavstängde Grigorij Laguta. Ryssen stängs av i två år från och med det datum han testades positivt för det dopingklassade preparatet meldonium.

Det var efter en polsk ligamatch i somras som Grigorij Laguta testades positivt för det dopingklassade preparatet meldonium. Provsvaren kom först mitt under brinnande lag-VM då Laguta precis varit med och fört Ryssland till race off, samtidigt som man slagit ut Danmark från den svenska lag-VM-tävlingen. När B-provet presenterades visades även det positivt och rättegång var att vänta.

Kan överklaga
Igår hölls så denna rättegång efter lång tids väntan, där slog man fast att Laguta gjort sig skyldig till doping och kommer stängas av i två år. Detta betyder att ryssen tidigast kan vara tillbaka på speedwayovalerna den 11 juni 2019. Michal Rynkowski från den polska antidopingbyrån berättar för tidningen PrzezgladSportowy att Laguta har 21 dagar på sig att överklaga detta beslut.

Rybnik åker ur
I och med denna dom blir det Lagutas polska lag ROW Rybnik som drabbas hårdast just nu. Laget blir av med fem lagpoäng och hamnar därmed under nedflyttningsstrecket i den polska högstaligan, vilket innebär att laget degraderas. I Sverige har Håkan Ringkvist, som är ordförande för ryssen svenska klubb Eskilstuna Smederna, tidigare aviserat om att man kommer utfärda böter till Laguta. Huruvida Ryssland får behålla bronset från lag-VM är inte klart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *